Piirakka
* 3kkp piimää
* 2kkp sokeria
* ½ kkp sulatetta voita
* 5 kkp jauhoja
* 2 tl soodaa
* 2 tl vanilj.sok
* jokunen omena, sokeria ja kanelia
Sekoita piimä, sokeri, vanilijasokeri ja sula voi yhteen. Sekoita jauhot ja sooda yhteen. Lisää jauhot nesteeseen hyvin sekoittaen. Kaada leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja laita 2-3 omenaa lohkottuina päälle. Ripottele sokeria ja kanelia lohkojen päälle.
Paistetaan 175°C uunissa noin 20-30 minuuttia (kunnes näyttää kauniin ruskealta)
Itse olen tehnyt tuon piirakkavuokaan josta taikinaa jää yli sopivasti Tupperwaren silikonisen muffinssivuoan täytteeksi. Muffinsseihin olen laittanut omenasosetta päälle.
Omenarahkakakku
pohja:
100 g voita tai margariinia1 dl sokeria
1 muna
2,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
täyte:
2 prk (á 250 g) rahkaa2 dl kermaa
2 munaa
1,5 dl sokeria
1 rkl sitruunanmehua
1 tl vanilija- tai vanilliinisokeria
päälle:
2-3 omenaasokeria
kanelia
* leikkaa irtopohjavuoan (halk. noin 24 cm) pohjalle leivinpaperista pohjan muotoinen pala ja voitele vuoan reunat
* vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi
* vatkaa muna joukkoon
* yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan
* painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille
* sekoita täytteen ainekset hyvin keskenään ja kaada vuokaan
* kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Lado viipaleet täytteen päälle ympyrän muotoon.
* ripottele päälle sokeria ja kanelia
* paista 175°C uunissa noin 1 tunti - 1 tunti 10 minuuttua. Anna kakun jäähtyä ennen tarjoilua.
* oheen sopii mainiosti hiukan sulanut vanilijajäätelö tai vanilijakastike
Ixun soosin "virallinen" ohje
Tarvitaan iso paistokasari, pieni kattila tai kasari, paistinlasta ja vispilä
Raaka-aineet
400 grammaa jauhelihaa
200-250 ml (ruoka)kermaa (ihan oman maun mukaan)
170 grammaa Aura-juustoa (oman maun mukaan - vähemmänkin saa laittaa)
1 pss (200 g) herne-maissi-porkkana/paprikaa
1 sipuli tai jonkin verran kuivattua paahdettua sipulia
500 grammaa tomaattimurskaa, mieluiten maustettua (valkosipuli, chili tai yrtti)
mausteita (cayennepippuri, valkopippuri, chilimauste, valkosipuli... voit käyttää mielimausteitasi ihan oman maun mukaan!)
* Paista jauheliha. (jos käytät tuoretta sipulia, paista sipulisilppu tässä yhteydessä myös)
* Sulata aurajuusto ruokakerman joukkoon (vispaa sen verran ahkerasti ettei pala pohjaan) kattilassa.
* Lisää tomaattimurska jauhelihan päälle kasariin ja sekoita. Anna parin kuplan nousta pintaan.
* Lisää he-ma-po sekä kerma-aurajuustosekoitus (ja jos käytit kuivaa sipulia, niin lisää se tässä vaiheessa)
* Lisää muita mausteita oman makusi mukaan
* Kun kaikki ainekset on yhdessä koossa voidaan levyä pienentää ykköselle tai kakkoselle tehosta riippuen. Soosia haudutetaan jonkin aikaa.
Lisukkeina käy melkein mikä vain, mutta lisukkeita aletaan keittämään vasta kun soosi on saatu hautumaan. 20 minuuttia on minimi haudutusaika. Pidempään haudutus pyöristää makuja enemmän. Pitää vain pitää huoli ettei pala pohjan, eli että levy on pienellä!
Lauantain liha-kaalipata
Porsaan ulkofilettä n. 650 g kuutioituna
300 g porkkanaa kuutioina
500 g kaalia suikaleina
purkillinen ananasta paloiteltuna omassa mehussaan
170 g aurajuustoa
4 aurinkokuivattua tomaattia pieneksi silputtuna
2,5 dl ruokakermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa (yksi purkillinen)
noin 0,5 dl kuivattua ja friteerattua sipulia
valkosipulia maun mukaan
hiven cayennepippuria, ripaus timjamia, hitunen currya, pikkuisen chilimaustetta, vähäsen valkopippuria, pari ropsausta paprikajauhetta (tai ihan oman maun mukaan mausteita)
paista lihakuutiot, porkkanat ja kaali noin ruokalusikallisessa aurinkokuivattujen tomaattien säilöntäöljyssä. Lisää ananas mehuineen ja hauduta noin 5 minuuttia. Lisää keskenään kiehautetut ja sulatetut juustot ja kerma. Mausta ja hauduta noin 20-30 minuuttia. Tarjoa perunoiden tai riisin kera.
Jugurttikakku
(kiitos siskolleni, että on jaksanut lähettää ohjeen sähköpostilla sen tuhannen kertaa)
2 kananmunaa
3 dl sokeria
2 dl jugurttia
0,5 dl kermaa
125 g sulatettua margariinia
1 tl kardemummaa
4 dl (vehnä)jauhoja
1 tl soodaa
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi
lisää märät aineet aine kerrallaan taikinaan
sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan
Kaada rengasvuokaan ja paista 175°C uunissa noin 50 minuuttia