tiistai 10. maaliskuuta 2009

Haaste vastaanotettu ja jatketaan eteenpäin

Helmiksen blogista löysin tällaisen tempauksen. Ensimmäinen paita on jo työn alla. Muokkasin ohjeen enempi itseni kaltaisille laiskoille ompelijoille sopivammaksi. Eli tässä työssä neulaa tarvitaan korkeintaan langanpäiden päättelyyn... :)


Pyöröneuleena neulottu etiopialaisvauvan paita:
Tarvikkeet:
Vauvalle sopivaa villa- tai puuvillalankaa (Novita Wool tai vastaavan paksuinen)
pyöröpuikko kooltaan 2,5 mm - 3,5 mm käsialan mukaan
2 silmukkamerkkiä

Vartalo-osa:
Luo 136 silmukkaa joilla neulotaan 2o, 2n –joustinta 21 cm (kappaleen aloitus: 1 o, 2 n, 2 o... silmukkamerkki 68 silmukan jälkeen eli puoleen kerrokseen ... 2n, 1 o ja silmukkamerkki osoittamaan kerroksen vaihtumiskohta.). Tässä vaiheessa työ jaetaan kahtia ja neulotaan etu- ja takakappale erikseen, jatka vielä 1 cm joustimella kummassakin kappaleessa
Etu- ja takakappale:
Lisää molemmissa reunoissa 1 silmukka
Neulo puikon alusta ja lopusta 24 silmukkaa aina oikein ja keskimmäisillä 22 silmukalla 2 o, 2n –joustinta
Neulo näin 3 cm, päättele keskimmäiset 22 silmukkaa ja neulo ainaoikein ”olkapäillä” vielä 3 cm. Jätä silmukat odottamaan.
Neulo toinen puoli samoin.
Nyt neulotaan olkasaumat yhteen 3-puikon päättelyllä. Päättele langanpäät ja pakkaa lähtökuntoon.


Haastan kaikki tämän lukeneet neulontataitoiset neulomaan ainakin yhden nutun pikkuisille Afrikkaan. Joko tällä muuntelemallani ohjeella tai alkuperäisellä.

34 kommenttia:

 1. Kiitos ohjeesta. Täytyy yrittää saada jonkinlainen nuttunen aikaiseksi.

  VastaaPoista
 2. Hieno homma! Haaste leviää!

  Minä kuulun myöskin noihin laiskoihin ompelijoihin, joten voisinpa kokeilla tehdä toisen nutun tuolla sinun ohjeellasi. Ensimmäinen nuttu punaisesta Novita Tennesseestä jo ihan loppusuoralla.

  VastaaPoista
 3. Ensimmäisen nutun tein alkuperäisen ohjeen mukaan tasona, toista tässä tikkuan pyörönä. Ainakin kolme olen ajatellut kaikkineen tehdä...

  VastaaPoista
 4. Kiva, kun olet tehnyt ohjeen pyörönä neulottavaksi! ;) Minulla eka nuttu puikoilla, jonka ajattelin tehdä alkuperäisen ohjeen mukaan ja sitten seuraavan muuttaa pyörönä tehtäväksi. Nyt sinä säästit minut ja varmaan monta muutakin pohtimiselta! Kiitos sinulle, että jaat ohjeen kanssamme! ;)

  VastaaPoista
 5. Hei,mäkin tein aivan, kuten sinä, paitsi 140 silmukalla, mulla ohuempaa lankaa. Pitäisi saada kuvattua.

  VastaaPoista
 6. Katsoin itellan sivuilta postimaksua Etiopiaan, voi ei mitä kaikkea tarvii huomioida kun sinne lähettää postia. Ja mitä ihmeen tullipapereita pitää täyttää. En ala.:(

  VastaaPoista
 7. Haaste otettu vastaan! Mukavaa, kun muokkasit ohjeen pyöröillekkin ;)
  Nyt lankaostoksille ;D

  VastaaPoista
 8. Kiitos ohjeesta! Ensimmäinen nuttu valmis :)
  Tuohon anon kirjoitukseen. Ei kai sitä tarvi kuin neuloa nuttu tai pari ja laittaa kirjekuoreen. Osoite päälle ja parit postimerkit painon mukaan...

  VastaaPoista
 9. Minäkin otin haasteen vastaan, ja neuloin oheellasi nutun pyöröneuleena. Kiitos ohjeesta :)

  VastaaPoista
 10. Hei kaksi nuttua neulottu vanhalla ohjeella ja nyt aion kokeilla tuota pyöröpuikoilla tehtävää joka vaikuttaa tosipaljon mukavammalta (ei tule saumoja).

  VastaaPoista
 11. Hei, kaksi nuttua vanhalla neuleohjemallilla valmiina. Vielä aion kokeilla tuotä pyöröpuikko-ohjetta se vaikuttaa ihan jees (ei tule saumoja).

  VastaaPoista
 12. Kunhan saan kiireisemmät alta pois, teen tällä ohjeella ainakin yhden nutun :) kiitos ohjeesta!

  VastaaPoista
 13. Hei! Minäkin olen tehnyt tätä pyöröpuikoilla. Koska käsialani on tosi tiukkaa, olen jo aloittanut 140 silmukalla. Päänvaivaa on aiheuttanut tuo, missä aloittaa se käden aukko. Ohjeesi auttoi siihen pulmaan, kiitos!

  VastaaPoista
 14. Hei! Kolme nuttua vanhalla ohjeella tehty ja kahdet sukat tänään meen viemään ne lähetettäväksi eteenpäin. Täytyy kokeilla pyöröpuikoilla,kiitos ohjeesta <3

  VastaaPoista
 15. Hei! Nuttuprojekti näyttää olevan edelleen käynnissä ainakin alkuperäisillä sivuilla. Mikähän on nutun leveys sentteinä? Kun minun käsialani on niin löysä, että ohjeiden mukainen nuttuni on lähes yhtä leveä kuin pitkäkin... Epäilen etteivät etiopialaisvauvat ole niin paksuja!

  VastaaPoista
 16. Jos käsiala on löysää, niin silloin kannattaa vaihta puikot pienemmiksi, että saa käytetyn langan ohjetiheyden. Mulla on yleensä nuo nutut olleet noin neliöitä venyttelemättä siinä vaiheessa kun jaan silmukat etu ja takakappaleiksi.

  VastaaPoista
 17. Minne voi viedä nuttuja lähetettäväksi eteenpäin? Itsellä on tehtynä yksi alkuperäisellä ohjeella, ja toinen on valmistumassa pyöröpuikoilla.

  VastaaPoista
 18. Tästä mä en tiedä. Itse olen lähettänyt kerran itse ja loput olen toimittanut Lankaliigaillessa kimppapakettiin. Monin paikoin on noita keräyspisteitä, mutta ne melkein tarvitsisi etsiä itse "käsiinsä".

  VastaaPoista
 19. Hej
  JAG SkALL OCKSÅ STICKA. IDEN ÄR JU SUPER-och: MINA VÄNINNOR SKALL NOG OCKSÅ GÖRA DET

  VastaaPoista
 20. Olen kutonut ja lähettänyt kymmeniä nuttuja pipoja ja sukkia. Lähettäminen ei ole vaikeaa, menee vaan postiin niin kyllä postin tytöt auttaa. Pussi kannattaa punnituttaa painorajojen takia ennen sulkemista, ettei tarvitse maksaa tyhjästä.
  Uusi ohje todella hyvä, nopeutta kutomista kun ei tarvitse mittailla, että puoliskot ovat tasamittaiset.

  VastaaPoista
 21. Hei! Kiitos tästä ohjeesta! Huomattiin kirjastossa joku viikko sitten tuo nuttuesite ja nyt on jo kaksi nuttua valmiina Miami-langasta. Teen vielä ainakin yhden Miami-langasta ja sitten ostin jo Wool-lankaa, josta teen ainakin yhden nutun. Pyöröpuikoilla on tosi kätevä tehdä, kun ei tule saumoja. Olisiko jollakin pipo-ohjetta? Voisin nimittäin tehdä nuttujen mukaan pari pipoa.

  VastaaPoista
 22. Kiitos haasteesta...minä olen jo oman nuttuni tehnyt...ihan osallistua ja tehdä jotain annettavaa omilla käsillä:)

  VastaaPoista
 23. Tulee ehkä kovin myöhässä, mutta tässä ohje, jolla olen tehnyt Jorviin vauvanmyssyjä:

  Lanka Novitan Wool, puikot 3,5
  Luo sukkapuikoille 70 silmukkaa (18+18+18+16) ja neulo ympyränä 5 krs 1o, 1n. Neulo sen jälkeen sileää neuletta 28 krs ja aloita kavennukset.

  Kavenna kolmen ensimmäisen puikon lopussa 2 o yhteen, neulo viimeisen puikon silmukat ilman kavennuksia. Neulo 1 krs oikein. Kavenna seuraavalla krs:lla taas kolmen ensimmäisen puikon lopussa 2 o yhteen, viimeisen puikon s:t ilman kavennuksia. Neulo 1 krs oikein.

  Seuraavalla kerroksella neulo joka puikolla 6 o, 2 o yhteen, 6 o, 2 o yhteen. Neulo 1 krs oikein. Seuraavaksi 5 o, 2 o yhteen, 5 o, 2 o yhteen ja välikerros oikein, sitten 4 o, 2 o yhteen, 4 o, 2 o yhteen, 3 o, 2 o yhteen, 3 o, 2 o yhteen ja välikerros. Tämän jälkeen kavenna samoissa kohdissa, kunnes jokaisella puikolla on 2 silmukkaa. Katkaise lanka, vedä se kaikkien silmukoiden läpi ja päättele huolellisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon pipo-ohjeesta! Itse kun en ole oikein koskaan pipoja neulonut, joten ohje oli minulle tarpeellinen. Oikein hyvää kevättä kaikille nuttujen ym. neulojille! Minusta tämä nuttuprojekti on tosi upea idea!
   Terv. anonyymi (viesti 17.11.2011)

   Poista
  2. Yhteensä 173 nuttua tehty ja toimitettu Afrikkaan eri paikkoihin :)
   Kolmen vuoden projektissa nyt taukoa mutta varmaan talven tullen jatkuu taas.

   Poista
 24. Kiitos pyörönuttuohjeesta ja myssyohjeesta myös!
  koskapa nuttuprojekti jatkuu aina ensi vuoteen saakka, niin päätettiin muutaman työkaverin kannssa osallistua myö!

  VastaaPoista
 25. Tulossa on, vaikkakin hitaasti. :) Kotona 2 alle 5-vuotiasta pitämässä vauhtia yllä. Silti ois tarkotus jokunen nuttu saada aikaiseksi.

  Kevätterveisin Tiina

  VastaaPoista
 26. Nuttuja, pipoja ja sukkia voi neuloa nyt myös Tansaniaan. Valmiit neuleet voi postittaa os: Sinikka Sepänmaa, Isokoskelontie 5, 65320 Vaasa
  Nuttuprojektista on juttu Taito-lehden nro:ssa 1 /2013.
  Sinikan e-mail: sinikka.sepanmaa@gmail.com

  VastaaPoista
 27. Olen tehnyt useamman nutun ja pipon. Paremmin se onnistuu kyllä, kuten sun ohje sanoo, pyörönä. Itse olen kutonut niitä kuitenkin viidellä sukkapuikolla, kun pidän sitä pyöröpuikkoja kätevämpänä. Kaikki vaan kutomaan, on kyllä helppo ohje!

  Syystunnelmissa, Tuuli

  VastaaPoista
 28. 27.10.2013
  Täytyykö nuttuihin ja pipohin käytettävä lanka olla konepestävää.
  Minulla olisi nimittäin oikrin pehmeää villalankaa, josta voisin jotain kutoa mutta lanka ei ole konepestävää.
  Kuinka pitkälle tämä neulontaprojekti kestää vai olenko jo myöhässä?
  Terveisin Marketta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi hyvä Marketta, ei siellä majoissa ole pesukoneita! Tärkeintä on että lanka on pehmeää. Nuttu on hyvin usein lapsen ainoa vaate, kuten Pirkko Tuppurainen kirjoitti. Siis nuttu puetaan lapsen paljaalle iholle, esim. Nalle lanka on aivan liian karheaa, puuvillalanka ja bampu parhaita.

   Poista
 29. Hei! Minkä mittainen pyöröpuikko? Pyöröt ei niin tutut neuloa, niin en osaa arvioida.. Tämä olis kuitenkin hyvä tapa päästä eroon jämälangoista..

  VastaaPoista
 30. Elämäni ensimmäinen etiopialainen:
  http://satunnainenblogi.blogspot.fi/2015/03/eka-etiopialainen.html
  - ehkä ei kuitenkaan viimeinen!?
  Kiitos ohjeesta!!

  VastaaPoista
 31. 204 nuttua tehty ja toimitettu eri paikkoihin.

  VastaaPoista

Kommentoi rohkeasti :)

Erilaisia ikä/aika -laskureita

Lilypie First Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers